RECEPTVILÁG
Egy jól sikerült - és persze gombában gazdag - túra emlékét a zsákmányból készített
ízletes fogás emléke is maradandóan őrzi. Hiszen bevallhatjuk őszintén,
hogy a gombagyűjtők jelentős része kizárólag étkezési célból keresi a vadon termő gombák társaságát.
Még az elhivatott mikológusok is (akárcsak a horgászok) szívesen osztják meg másokkal terepi élményeiket,
és kedvenc gombaételeik receptjeit. Nem csak egy-egy (titkos!)
lelőhely képez komoly értéket, hanem a családban féltve őrzött,
legtöbbször öröklődő ételleírás is becses kincs lehet!
A túra végezetével az első dilemma, amivel a kezdő gombász szembe kerül,
vajon hogyan érdemes elkészíteni a gyűjtött gombát úgy, hogy az típusának megfelelően a
legízletesebb oldalát mutassa. Hogyan, és meddig szabad tárolni a frissen szedett gombát,
illetve az abból készült ételeket? Mely gombákat (és hogyan?) érdemes szárítani,
tartósítani? Tehát nem csak a meghatározás kíván nagy gyakorlatot, hanem a gombák gasztronómiai
élvezetéhez is nélkülözhetetlen a megfelelő tudás birtoklása.
Ez a fejezet mind a kezdő, mind a "profi" gombászok részére segítséget kíván nyújtani minden,
a gombák étkezési felhasználásával kapcsolatos kérdésben, és lehetőséget biztosít,
hogy megoszthassuk másokkal kipróbált receptjeinket, praktikáinkat. A gyűjtemény gerincét
Dr. Dravecz Tibor: Étkezési gombák 1-40 füzete adja, de megtalálhatóak a gasztronómia
területére kalandozó topiktársak ételleírásai is. Irány a konyha, jó kísérletezést!
|