A GOMBÁVAL KAPCSOLATOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYOKRÓL 16/1982. (XII. 30.) EüM rendelet /2006. május/ |
||
Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokra vonatkozó 1022/1976. (VII. 11.) MT határozat 15. pontjában foglalt felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel, a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökével, valamint a szövetkezetek országos érdekképviseleti szerveivel egyetértésben - a következőket rendelem: 1. § A rendelet hatálya kiterjed a gomba termesztésére, a termesztett és a szabadon termő gomba (a továbbiakban együtt: gomba) emberi fogyasztásra történő felvásárlására, tárolására, szállítására, forgalomba hozatalára (a továbbiakban együtt: forgalomba hozatal), feldolgozására, valamint a vendéglátás és minden más étkeztetési forma (a továbbiakban együtt: vendéglátás) keretében történő felhasználására. 2. § (1) Gombát csak az egészségre ártalmas anyagoktól mentes helyen és körülmények között szabad termeszteni. (2) A gomba termesztésének helyét és körülményeit, továbbá a termesztési tevékenységet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területileg illetékes városi, fővárosi kerületi intézete (a továbbiakban: az ÁNTSZ városi, fővárosi kerületi intézete) ellenőrizheti; ha az általa észlelt közegészségügyi-járványügyi hiányosság nem küszöbölhető ki, a gombatermesztést megtilthatja. 3. § (1) Forgalomba hozni, feldolgozni, illetőleg vendéglátás során felhasználni a) a gombavizsgáló szakellenőr (a továbbiakban: szakellenőr) által megvizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített (a továbbiakban együtt: minősített) szabadon termő gombát, b) termesztési igazolással ellátott, ennek hiányában az a) pont szerint minősített termesztett gombát szabad. (2) A minősítésről a forgalomba hozatalt, illetőleg a feldolgozást végző gazdálkodó szervezet [Ptk. 685. § c) pont], gazdasági társulás, gazdasági munkaközösség, egyéb polgári jogi társaság, egyéni vállalkozó (a továbbiakban együtt: gazdálkodó szerv) vagy magánszemély, a termesztési igazolás kiállításáról a termelő gondoskodik. Ha a gomba forgalomba hozatalában, illetőleg feldolgozásában gazdálkodó szerv és magánszemély együtt vesz részt, a minősítésről a gazdálkodó szerv gondoskodik. (3) A szárításra szedett szabadon termő gombát friss állapotában kell minősíteni. A szárított gomba válogatása és csomagolása csak szakellenőr felügyelete mellett történhet. 4. § (1) Gombát csak a) a kereskedelmi hatóság által gombaárusításra kijelölt élelmiszer nagypiacon, piacon, vásárcsarnokban (a továbbiakban együtt: piac), b) abban az üzletben, amelynek működési engedélye erre kiterjed, c) annak az egyéni vállalkozónak a telephelyén, akinek a szakmai üzletköre erre kiterjed, d) a kereskedelmi hatóság által kijelölt más helyeken szabad árusítani. (2) Magánszemély szárított gombát közvetlen lakossági fogyasztásra csak gombaszárítási céltanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvány birtokában vagy ilyen bizonyítvánnyal rendelkező szakértő folyamatos alkalmazása esetén árusíthat. (3) A gombát csak más áruktól elkülönítve szabad árusítani. Az árusítás során az egyes gombafajokat egymástól el kell különíteni. A szabadon termő nyers gomba csak ömlesztve, a szárított gomba csak kiszerelve hozható forgalomba. A gyűrűs és a csoportos tuskógombakészlet mellett jól láthatóan el kell helyezni a "20 perc főzés után fogyasztható" feliratot. 5. § (1) A kereskedelmi hatóság közreműködésével a jegyző biztosítja, hogy a piaci gombaárusítás ellenőrzésére és az árusítási engedély kiadására a piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt szakellenőr működjék. (2) A piacon eladásra szánt szabadon termő gomba teljes készletét az eladó az árusítás megkezdése előtt köteles minősítésre bemutatni a szakellenőrnek. A szakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát térítés nélkül lefoglalja és a megsemmisítésről gondoskodik, az árusítható gombatételről pedig fajonként árusítási engedélyt állít ki. (3) Az árusítási engedély az eladó nevét, lakhelyét (székhelyét), a gombafaj nevét, tiszta súlyát, az engedély keltét, továbbá a szakellenőr aláírását és bélyegzőjének lenyomatát tartalmazza. Az árusítási engedély csak a megjelölt piacon és az engedély kiállításának napján érvényes. Az eladó az árusítási engedélyt a gombatétel mellett jól látható helyen köteles elhelyezni. (4) Árusítási engedély a rendelet mellékletében felsorolt, továbbá azokra a gombafajokra adható, amelyeknek piaci árusítását az ÁNTSZ piac helye szerint illetékes megyei (fővárosi) intézete - az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakvéleménye alapján - engedélyezte. 6. § (1) Gazdálkodó szervezet esetén termesztési igazolásként a szállítólevél elfogadható; egyébként a termelőnek az adatai (név, lakhely, személyi szám), a gomba faját, tiszta súlyát és az átadás időpontját tartalmazó igazolást kell kiállítania, és a forgalomba hozónak átadnia. (2) A termesztési igazolással nem rendelkező gombatételt a szabadon termő gombára vonatkozó rendelkezések szerint kell minősíteni. 7. § A gomba minősítésére, forgalomba hozatalára és feldolgozására a vonatkozó szabványok, a feldolgozás élelmezés-egészségügyi és műszaki feltételeire, továbbá a gomba ártalmas vegyi és mikrobiológiai szennyeződésének elhárítására külön jogszabályok az irányadók. 8. § (1) A vendéglátás során való felhasználásra szánt gomba vásárlásakor a felhasználónak be kell szereznie a termesztési igazolást, illetőleg a szakellenőr által kiállított, a gomba faját, tiszta súlyát és az átadás időpontját tartalmazó, aláírással és bélyegzővel ellátott igazolást. Az igazolás nélkül a gomba nem használható fel. (2) Az igazolást a felhasználónak a felhasználástól számított 15 napig meg kell őriznie, és az ellenőrző szerv kívánságára fel kell mutatnia. (3) Étel készítésénél a nyers gombát a vásárlástól számított 24 órán belül fel kell használni és addig hűtőtérben vagy szellős, hűvős, száraz helyen kell tárolni. A gombás készétel - a hidegkonyhai termék kivételével - csak a készítés napján értékesíthető. 9. § Ha a gomba forgalomba hozója, feldolgozója vagy a vendéglátás során felhasználója tudomást szerez a forgalmazott, feldolgozott vagy felhasznált gombától eredő megbetegedésről vagy annak gyanújáról, a gombatétel forgalomba hozatalának, feldolgozásának, illetőleg felhasználásának megszüntetése és a gomba maradékának megőrzése mellett haladéktalanul értesíti az ÁNTSZ városi, fővárosi kerületi intézetét. 10. § (1) A kereskedelmi hatóság közreműködésével - a helyi igényekre is figyelemmel - a jegyző gondoskodik arról, hogy a piaci szakellenőr lakossági szaktanácsadást is végezzen. A lakossági szaktanácsadást -igény esetén - hét végén és munkaszüneti napokon is biztosítani kell. A szaktanácsadást csak szakellenőr végezheti [22/1992. (I. 28.) Korm. rendelet 8. § a) pontja]. (2) A lakossági szaktanácsadást végző szakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát lefoglalja és megsemmisítéséről gondoskodik; a rendelet mellékletében nem szereplő ehető gombafaj esetében a felhasználásra vonatkozóan útmutatást ad. 11. § A szakellenőrök képzésére és vizsgáztatására külön jogszabály az irányadó. A szakellenőri képesítéshez kötött feladatokat 1985. december 31-ig felső- vagy középfokú gombaismerői képesítéssel rendelkező személy is elláthatja. 12. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a gombaforgalom szabályozásáról szóló 8200-7/1954. (Eü. K. 16.) EüM utasítás, valamint az egyes tanácsi egészségügyi hatáskörök módosításáról szóló 17/1972. (X. 22.) EüM rendelet 6. §-a hatályát veszti. Melléklet a 16/1982. (XII. 30.) EüM rendelethez |